Chiropractie

chiropractie hals kraken chiropractor
chiropractie chiropractor bekken si-gewricht kraken

Wat is chiropractie?

Ik kraak geen wervels en ik zet ook geen wervels recht. Als chiropractor beïnvloed ik de beweging van gewrichten (adjustment), die soms beperkt zijn door spierspanning. De behandeling is een zetje in de juiste richting: ik laat het lijf weer voelen dat het specifieke gewricht verder kan bewegen dan het op dit moment doet. Paarden worden soepeler, meer symmetrisch en bewegen weer pijnvrij.

Hoe werkt dat dan precies? De rug bestaat uit heel veel verschillende gewrichten die samen één grote keten vormen. De totale keten wordt beïnvloed door grote, dikke spieren. Daarnaast wordt iedere individuele wervel bewogen door kleinere spieren. Daarom ga ik wervel voor wervel (ieder schakeltje van de keten) af en behandel ik elk gewricht afzonderlijk. Het effect op de gehele rug is hierdoor groot. Ik gebruik bovendien snelheid en geen kracht. Dit alles zorgt ervoor dat het een prettige, niet pijnlijke behandeling is voor het paard.

Een paard is geen mens; het paard verwacht geen adjustment en kan zich er dus ook niet op voorbereiden. Hij zal zich dus niet schrap zetten tegen de beweging. Dit is de reden dat het vrij makkelijk is om zo’n groot dier te behandelen. Als het paard inderdaad zijn grote spiergroepen tegen je gebruikt (bijv. in geval van ernstige spierpijn), dan is het moeilijker om te behandelen en neem ik eerst de spierpijn weg door middel van dry needling.

Waarom de combinatie van chiropractie en dry needling?

De ervaringen die ik heb met een gecombineerde behandeling (zowel chiropractie als dry needling) zijn zeer positief. Het los maken van de gewrichten (met chiropractie) heeft namelijk een langduriger effect op de grote spiergroepen wanneer ik tegelijkertijd de spieren zelf losmaak (met dry needling). Het effect is een paard dat én weer beweeglijke gewrichten heeft én soepele spieren.