Dry Needling

dry needling naald paard spier pijn
dry needling paard naald spieren spierpijn

Ik maak gebruik van dry needling ter ondersteuning van een chiropractische behandeling. Met dry needling behandel ik de spieren van het paard met hele dunne (acupunctuur) naalden.

Spieren moeten afwisselend kunnen aanspannen en ontspannen om sterker te worden. Een te strak gespannen spier laat zich moeilijk trainen. Met een dry needling behandeling kan ik de spier helpen om weer te ontspannen. Pas dan kan de spier weer optimaal getraind worden.

Tijdens de behandeling voel ik het hele paard af naar spierspanning en behandel ik die plekken die gespannen zijn. Als een spier verkrampt is, voel ik harde en pijnlijke plekken in die spier. Dat zijn triggerpoints. Wanneer ik op die plek een dunne naald steek, spant deze plek eerst kort aan (twitch) waarna de spier ontspant. Deze ontspanning werkt door op de hele spier. Dit is puur een directe reactie van de spier (mechanisch), waardoor een dry needling behandeling meteen resultaat laat zien.

Ik behandel paarden volgens de methode van Andrea Schachinger. Zij heeft dry needling volledig (door)ontwikkeld zodat de werkwijze geschikt is voor paarden. De methode is zeer effectief bij spierproblemen, is veilig en is zo ontwikkeld dat het zo aangenaam mogelijk is voor het paard.

Mijn ervaring is dat de meeste paarden het een prettige behandeling vinden en vaak gelijk reactie laten zien op de behandeling.