Werkwijze

Bij welke problemen kan je bij Equimotion terecht?

Soms kan het lastig zijn om zelf te bepalen of je paard een fysiek probleem heeft of dat het meer een gedragsprobleem is. Doordat ik jarenlange ervaring heb met gedragstraining op basis van natural horsemanship en veel kennis heb over bewegingsproblemen van het paard, help ik je om tot een goede analyse te komen van het probleem.

Soms geeft je paard hele duidelijke signalen, zoals bokken, steigeren, een holle rug trekken, het hoofd omhoog gooien, de oren in de nek houden of pijn laten zien met poetsen en opzadelen. De signalen kunnen ook subtieler zijn, zoals moeite hebben met nageven, lengtebuiging, voorwaarts-neerwaarts, verzamelen, niet willen springen of moeite hebben met springen, kantelen of scheef zijn in de aanleuning. Het paard kan ook door pijn een rare houding aannemen, bijvoorbeeld met de voor- of achterbenen meer naar voren of naar achter gestrekt staan. Soms zie je een lichte kreupelheid, een verkorte pas of je paard heeft moeite met ritme houden. Ook kan je spieratrofie (verminderde bespiering) zien op bepaalde plekken.

Al deze problemen kunnen fysiek of gedragsmatig zijn. Vaak gaat het om een combinatie van beiden. De meeste problemen zijn op te lossen door eerst het paard weer optimaal en pijnvrij te laten bewegen (door chiropractie en dry needling) en daarnaast ook het gedragspatroon te doorbreken (door training).

Equimotion als aanvulling op behandeling van kreupelheden

Ik behandel ook in overleg met de eigen dierenarts of kliniek, vooral bij kreupelheden. Een specifieke behandeling van een kreupelheid (door je eigen dierenarts) sluit een aanvullende en ondersteunende behandeling (chiropractie, dry needling en/of revalidatie) niet uit.

Een voorbeeld: het paard heeft een scheef zittende ruiter. Het paard gaat proberen de scheve zit van de ruiter te compenseren door de rug scheef te houden en belast daardoor één voorbeen meer dan normaal. Hierdoor heeft het paard een probleem gekregen in dat specifieke voorbeen (een probleem met een pees, band of gewricht bijv.). Natuurlijk is het in dat geval belangrijk om de kreupelheid te verhelpen door een gerichte behandeling van het aangedane been. Het is nog belangrijker om de oorzaak aan te pakken, in dit geval de scheef zittende ruiter (door training) en de scheefheid in de rug (door chiropractie).

Bij acute problemen en spoed altijd eerst de eigen dierenarts bellen! Wanneer je twijfelt of ik je kan helpen, dan kan je het beste een e-mail sturen met een beschrijving van het probleem naar info@equimotion.nl